Left Fortsæt med at handle her
Ordre

Din kurv er i øjeblikket tom

You might like
Produkt
1000 kr
Tilføj til Kurv
Promotion
Read more

DOMAINE DUPLESSIS

Fakta og vine

Lille domæne på 9 ha. Duplessis har gennem generationer opbygget en enestående samling af vinmarker udelukkende bestående af de allerbedste terroirs i Chablis, beplantet med kvalitative gamle vinstokke. Klassiske rene vine på ypperste niveau med stærk terroir-karakter og en koncentreret smag af nordlig Chardonnay.


Køb deres vine her


Produkter
  • Chablis 2018 100% Chardonnay
  • Chablis Premier Cru ” Montmains” 2018
  • Chablis Premier Cru “Montée de Tonnerre” 2018
  • Chablis Premier Cru “Vaillons” 2018
  • Chablis Les Clos ”Grand Cru”2018

LILLE DOMÆNE MED EXCEPTIONELLE TERROIRS

Domaine Duplessis drives af Lilian Duplessis (født 1979), som er den femte generation af vinbønder i familien. Han driver dette domæne, som består af nogle af de absolutte bedste vinmarker i Chablis. Her kan nævnes Grand Cru ”Les Clos”, Premier Cru’erne ”Montée de Tonnerre”, ”Montmains”, ”Vaillons”, ”Mont de Milieu”, ”Vaugiraut” og ”Fourchaume” samt ideelt placerede marker under appellationerne ”Chablis” og ”Petit Chablis”. Domænet er lille i størrelse (kun 9 ha.), men variationen er stor og terroirerne exceptionelle, hvilket giver grundlag for vine med usædvanlig høj kvalitet.

 

GÅRD GRUNDLAGT 1885

Domænet er grundlagt i 1885. Dengang var der ikke tale om et decideret vindomæne, men om en lille gård bestående af korn- og grøntsagsmarker samt dyrehold – alt det en familie skulle bruge for at leve. Vin var på den tid en vigtig del af menneskers kost og noget som lægen anbefalede i tilfælde af sygdom. Derfor havde familien selvfølgelig også en smule vinmarker. Når der var nok af det ene eller det andet, kunne man sælge lidt for at få nogle penge ind.

Dette er en klassisk historie for rigtig mange franske vingårde. Langt de fleste af dem var baseret på polykultur, indtil det kunne betale sig for dem at specialisere sig inden for vin. Dette skete for de flestes vedkommende (også for Domaine Duplessis) først efter Anden Verdenskrig, hvor priserne for vin opnåede et niveau, der gjorde, at bønderne kunne leve alene – og bedre – af vinproduktionen.

Indtil da forblev vinproduktionen et bierhverv for familien Duplessis, der dog alligevel ret hurtigt satsede på at gøre en forretning ud af vinene, nok fordi efterspørgslen var der, hvilket vidner om produktionens kvalitet allerede dengang. I hvert fald sidder familien i dag med domæneaftappede flasker helt tilbage fra starten af 1900’erne.

Dette er ret usædvanligt. I denne periode solgte de fleste bønder deres vin til négocianter [: Vinkøbmænd, der opkøber vine (most eller druer) fra vinbønder for at lave deres egen vin og sælge den under eget navn :], der typisk havde distributionskanaler og afsætningsmuligheder.

Det er imidlertid Lilian Duplessis’ bedstefar og far – Gérard – som primært har udvidet domænet til dets nuværende størrelse. Det er også dem, som har plantet de fleste af de vinstokke, der står på markerne i dag. Dette gør, at Lilian i dag arbejder med kvalitative vinplanter, som har en optimal alder – omkring 50 år i gennemsnit.

 

ARBEJDET I MARKERNE – ØKOLOGI FOR AT FREMME TERROIR-KARAKTEREN

Lilians ambition er at fremstille store vine, som kan være deres store ophav værd i tråd med familiens stolte tradition. Vinens kvalitet afgøres først og fremmest i markerne, hvorfor han bestræber sig på at avle druer i perfekt stand, som indeholder essensen af deres respektive terroirs. Dette opnås ved økologisk dyrkning, hvor jorden og planterne plejes med den største omhu, udelukkende ved hjælp af pløjning og naturlige midler.

 

ARBEJDET I KÆLDEREN – TRADITIONELT OG PRÆCIST

De modne og sunde druer bliver efter høsten nænsomt kørt til kælderen i hjertet af Chablis, så de ikke tager skade under transporten fra markerne. I kælderen er Lilians Duplessis’ indstilling at lade tingene ske af sig selv uden brug af moderne hjælpemidler, som industrigær, varmebehandling og andet som modificerer vinens smag og skjuler de fine mineralske nuancer.

”Mennesket har en tendens til at ville kontrollere alt”, siger han. ”I vores fag er det ikke positivt. Det resulterer i for mange vine, der ligner hinanden. Ofte taler man om winemaker’s touch. Mit touch er at lade tingene ske af sig selv og give vinen den tid, den skal bruge uden hast.

Det er dog ikke tilfældigt, at Domaine Duplessis’ vine bliver så gode og præcise, som de gør. Mange ting kan gå galt under processen: Vinen kan blive oxideret, bakterier og urenheder eller en for lang lagring på bundfaldet kan give dårlig smag eller lugt m.m. Vin er en fødevare og den ender med at fordærve, hvis den bliver overladt til sig selv på kritiske tidspunkter. Og i det tilfælde er den første ting, der forsvinder (bag lugten af nedfaldne æbler, eddike eller hestestald) ofte den sarte terroir-karakter. Derfor får Lilians vine i høj grad lov til at lave sig selv, men de er under skarpt opsyn.

 

LAGRING PÅ EGEFADE, TRADITIONEL FOR DE BEDSTE CHABLIS’ER

Lagringen er for Lilian Duplessis et afgørende aspekt. Han lagrer sine vine (på nær hans ”almindelige” chablis), som han har lært det af sin far; på egefade i 6 mdr efter 12 måneders endt gæring og lagring på ståltank. Dette er der en lang lokal tradition for i Chablis, som også en række af de flest prestigefyldte domæner er eksponenter for (for eksempel Domaine Dauvissat og Domaine Raveneau).

 

VINENES STIL

Domaine Duplessis’ vine kommer fra Chablis’ mest klassiske marker og de er fremstillet efter klassiske metoder, (økologi er den oprindelige form for dyrkning fra før ankomsten af kemikalier), så de har – ikke overraskende – en klassisk profil: rene vine med en fast og stringent struktur og en koncentreret smag af nordlig Chardonnay. Det er det, man kan opleve i Lilians Chablis-Villages (almindelig chablis).

Dertil kommer terroirernes særegne identiteter, som netop denne klassiske tilgang er fabelagtig til at understøtte: "Montée de Tonnerre" er intens og elegant, "Vaillons" er blød og charmerende, "Montmains" er robust og dyb, "Les Clos" er kraftig og kompleks, osv.

Derudover skal der nævnes, at de fornemme terroirs, den opmærksom økologiske dyrkning med lille høstudbytte og Lilians villighed til at vente og løbe risici for at får de bedste druer, resulterer alle sammen i perfekt modne druer. Dette giver vine, som har en del mere tykkelse end de "grønne" Chablis'er, som man ofte møder.

 

Download: FACT SHEETS