Left Fortsæt med at handle her
Ordre

Din kurv er i øjeblikket tom

You might like
Produkt
1000 kr
Tilføj til Kurv
Promotion
Read more

Domaine des Sablonnettes - NY

DOMAINE DES SABLONNETTES

Fakta og vine

Domaine des Sablonnettes hører til i Anjou, et område som befinder sig i den vestlige del af Loire-dalen, og som har sit navn fra den nærliggende by ”Angers”. Les Sablonnettes er ejet af Joël Ménard og hans hustru Christine.

Køb deres vine her Rødvin Hvidvin Søde vine Rødvin
  • Menard Le Rouge 2018 Vin de France Cabernet franc, Gamay, Grolleau
Hvidvin
  • Le Saule 2014 Vin de France 100 % Chenin blanc
Søde vine
  • Le Quart d’Heure Angevin Rosé 2018 Vin de France 100% Cabernet franc
  • Fleur d’Erables 2017 Vin de France 100% Chenin blanc
  • Les Erables 2017 Vin de France 100% Chenin blanc
  • Auguste 2017 Vin de France 100% Chenin blanc

En passion og en hård start

Domænet er blevet grundlagt af Joëls far, som oprindeligt har været ”tonnelier” (bødker) og har levet af at reparere egefade til de lokale vinbønder. Med udbredelsen af metaltankene i starten af 1960’erne, ser han sin forretning gradvist forsvinde og vælger derfor at sadle om og prøve lykken som vinproducent i stedet. Han køber gradvist, som økonomien tillader det, nogle få hektar vinmarker i landsbyen Rablay-sur-Layon og kommer i gang med at fremstille vine, som han, så godt som muligt, får solgt gennem stalddørssalg til private kunder.

Allerede som barn, havde Joël Ménard stor interesse for arbejdet i vinmarkerne, hvor han hjalp sin far, så snart han var færdig med skolen. Han ønskede hurtigt, at dette skulle blive hans levevej, men i slutningen af 70’erne / starten af 80’erne sælger vinene ikke særligt godt. Faren kræver derfor, at Joël først får sig en ”rigtig” uddannelse, så han kan få et arbejde at falde tilbage på. Joël går derfor i lære som elektromekaniker. Efter et par forsøg med diverse jobs, bestemmer han sig for at forfølge sin drøm med Christine, som han lige havde mødt.

Uden en uddannelse indenfor vinproduktion, skulle de to lære det hele af Joëls far, som drev gården, som de fleste gjorde efter konventionelle metoder. Starten var hård. Der var mange udfordringer i at være vinbonde og det var svært at få økonomien til at hænge sammen. Blandt andet, slog vejrguderne hårdt til i foråret 1991, hvor frosten ødelagde stort set hele produktionen. Men Joël og Christine holdt fast og fandt gradvist deres måde at arbejde og leve på, som sigtede efter mere naturlighed og autenticitet.

Økologi og biodynamik – mere terroirsmag

Der bliver derfor eksperimenteret med økologi, en produktionsmetode som er i tråd med parrets livsfilosofi. Da den, efter de uundgåelige startvanskeligheder, viser sig at have en markant positiv effekt på både vinplanterne og vinene, bliver den officialiseret gennem certificering i 1996. Efter få år tager Joël og Christine endnu et skridt videre mod biodynamisk dyrkning.

Den biodynamiske dyrkning har som hovedformål, at dynamisere livet i jordbunden og favorisere udvekslingen mellem jorden og planten, gennem anvendelse af forskellige præparater. Dette resulterer, ifølge tilhængerne af metoden, i vine, som har en tydeligere terroirkarakter, hvor jordbundens natur kommer mere til udtryk. I Domaine des Sablonnettes tilfælde er det markernes skiferfundament, som kan senses mere tydeligt i vinene og som giver dem nerve og rankhed. Vinene smager ikke kun af den drue, de er lavet på og det klima, de vokser under, men de får også stedets specifikke smag. Udover den øgede terroirsmag, hævder biodynamikkerne at metoden har en lang række andre positive effekter på planternes imunforsvar, jordens sundhed, m.m.

I selskab med nogle af verdens bedste vinproducenter

Effekterne af biodynamik skal senses mere end de kan måles og vejes. Denne produktionsmåde kan derfor få folk med en streng videnskabelig tilgang til ryste på hovedet. De savner beviser.

Man må dog konstatere, at metoden har over de sidste 20 år vundet frem blandt mange anerkendte domæner. En del af dem er gået sammen i den prestigefyldte forening ”La Renaissance des Appellations”, som tæller så fremtrædende navne, som Domaine Leroy, Domaine Leflaive og Domaine Zind-Humbrecht. Domaine des Sablonnettes er et mangeårigt medlem af denne lukkede klub, hvilket vidner om domænets kvalitetsniveau.

Domaine des Sablonnettes vine

Joël og Christine Ménard, som i dag er sekunderet af deres ældste søn Jérémy, producerer alle Anjous vintyper: hvide, røde, rosé'er og søde vine.

Ukomplicerede og læskende hvid-, rødvine og rosé'er

De første tre typer kan beskrives, som dejlige vine i bistro-klassen, altså ukomplicerede og ærlige vine til overkommelige priser, og som kan ledsage ukompliceret mad eller nydes for sig selv på grund af deres friske og læskende karakter. ”Vins délieurs de langues et noueurs de liens…”, som parret kalder dem – ”Vine, som løsner tungene og binder bånd…”.

Søde vine i verdensklasse

Domænets søde vine er et kapitel for sig

Familien Ménard har i over 2 årtier været en af de bærende kræfter i Côteaux du Layons kvalitative comeback og anses som en af de bedste producenter af søde vine i Loire-dalen.

Efter en lang og stolt historie på flere århundrede har industrialiseringen fra 1960’erne taget over i Anjou, som i de fleste andre vinregioner i Frankrig. Området, med sin betydelige størrelse, satser i høj grad på volumenmarkedet og billige konsumvine. Moderne kloner, kemikalier og kunstig gødning bliver anvendt massivt for at sikre højt udbytte. Samtidigt bliver produktionsprocesserne forsimplet og forhastet med henblik på at holde omkostningerne nede. Chaptalisering [:Tilsætning af sukker til mosten, for at øge alkohol, volumen og evt. sødme (søde vine):] bliver normen.

Metoden gør det muligt at fremstille søde vine på en hurtig og billig måde, men den resulterer også i kedelige vine med et forenklet og karikeret udtryk uden den kompleksitet, som man får gennem den traditionelle metode med sent høst og botrytis cinerea (”den ædle råddenskab”).

Sammen med en håndfuld andre ambitiøse vinbønder i lokalområdet, har Joël Ménard i starten af 1990’erne sat sig for at genoplive de store søde vine fra Côteaux du Layon. Udgangspunktet har været anerkendelsen af at Côteaux du Layon, uden tvivl, er gennem dets naturlige forhold et stort terroir til produktionen af søde botrytiserede vine.

Et enestående terroir

Stedets styrker er:

Et nordligt klima som sikrer en langsom modning af druerne og dermed øget kompleksitet.
En drue (Chenin Blanc), som bevarer en frisk syre, selv ved høj modenhed og som er yderst modtagelig for svampen botrytis cinerea.
Et relativt fugtigt klima pga. af nærheden til Atlanterhavet og floden Layon, der skaber grobund for botrytis om efteråret.
Sydvendte skråninger som sikrer en optimal modning.
Fattig skiferjordbund der giver koncentrerede druer, mineralsk ryggrad samt duft- og smagskompleksitet til vinene.
Med de naturlige faktorer på plads mangler der kun vision, vilje og talent – og lige præcis disse kvaliteter, besidder Joël og Christine Ménard i høj grad.

Så mens mange af deres uforstående kollegaer i mange år har rystet på hovedet over, at se de to ”originaler” spraye deres biodynamiske præparater, mens blomster og ukrudt vokser blandt vinstokkene og druerne hænger og tørrer ind indtil slut november, bliver parret ved med at udforske og forfine håndværket.

De mestrer efterhånden den svære kunst at fremstille store søde vine ved hjælp af den særlige botrytis svamp, en disciplin der nærmer sig ekvilibrisme, hvor man konstant risikerer, at råddenskab går fra at være ædle til blot at være altødelæggende råddenskab.

Botrytis’ magi

Resultatet af de mange forsøg på Domaine des Sablonnettes er et enestående sortiment af senthøstede søde vine, hvor de første høstede (typisk start oktober), uden eller blot med lidt botrytis, er vine med en let sødme og en klar karakter, der oftest minder om friske æbler og pære.

De der bliver høstet senere, har en højere andel af botrytiserede druer – op til 100% for de sidste høstede. Botrytis koncentrerer sødmen i vinene og den ændrer samtidigt deres kemiske sammensætning, hvilket resulterer i et hav at duft- og smagstoner, der går fra bagte- og karameltoner, til honning, krydderier, eksotiske frugter m.m.

Derudover bliver syren også koncentreret, hvilket holder vinene i balance, uanset hvor højt sukkerindholdet bliver.

Diversificering – søde rosé'er, søde rødvine m.m.

Domaine des Sablonnettes har, udover de klassiske Côteaux du Layon-vine på Chenin Blanc, eksperimenteret med stor succes med senthøstede Sauvignon Blanc, Cabernet, Grolleau m.m. Dette har resulteret i mange spændende søde hvid- og rosévine.

Med den seneste tilslutning af deres ældste søn Jérémy, som blandt andet har arbejdet i Banyuls, er der også blevet tilføjet søde rødvine.

Man kan således med Domaine des Sablonnettes matche enhver dessert eller ret med søde elementer og dette på mange forskellige prisniveauer.

Download: FACT SHEETS