Left Fortsæt med at handle her
Ordre

Din kurv er i øjeblikket tom

You might like
Produkt
1000 kr
Tilføj til Kurv
Promotion
Read more

Château Richard- NY

CHÂTEAU RICHARD, MONESTIER (SYDVEST)

Fakta og vine

Fakta: 12 ha. Druer: Sémillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc Grundlagt: 1988 Ansvarlig: Richard Doughty Dyrkningsmetoder: økologisk (certificeret økologisk i 1991) Profil: Lille vingård, som producerer ærlige vine i området Bergerac samt fremragende søde vine i den mikro-apellation Saussignac. Stil: (for sødvinene) Vinene minder stærkt om vine fra Sauternes. De billigste svarer til en god Sauternes og de dyreste kan sammenlignes med nogle af de bedste derfra. Prisen på Château Richards vine er dog kun en brøkdel af, hvad tilsvarende kvalitet fra Sauternes koster.

    Køb deres vine her Sød vin Hvidvin Sød vin
  • Cuvée Tradition 2013 60 %Sémillon 30% Muscadelle 10%Sauvignon
  • Grand C. de Coeur 2009 50% Sémillon 35% Muscadelle 15% Sauvignon
Hvidvin
  • Moelleux 2010 90% Sauvignon Blanc 10% Muscadelle

An Englishman in Saussignac…

Ejeren af Château Richard hedder Richard Doughty. Som navnet indikerer, er han født og opvokset i England dog med en fransk mor. Richard,  som er født i 1995, har boet i Frankrig siden 1986, men hans diskret engelske accent afslører hans oprindelse.

Richard er blevet vinbonde i 1988 efter at have taget en uddannelse på det berømte Château La Tour Blanche, som udover at være Premier Cru Classé-vinslot i Sauternes, også fungerer som teknisk skole indenfor vinproduktion. Det var et faldskærmsuheld, som fik englænderen til at skifte professionelt spor. Inden da arbejdede han mange steder i verden, som geolog i oliebranchen og med et sommerhus i Dordogne (Sydvestfrankrig), som fast base. Og det var her, at den første kontakt til vinmarker og nysgerrigheden omkring faget blev skabt.

Efter sin vin-uddannelse købte Richard Doughty et mindre domæne plantet med gamle vinstokke, hvoraf nogle stammer fra 1932. Markerne ligger i Monestier under appellationen [: Fransk vinområde = vinens oprindelse, som også er dens beskyttede navn ex. Alsace, Saint-Emilion, Grand Cru ”Le Musigny” m.m. :] Bergerac og en mindre andel (3,5 ha.) tilhører appellationen Saussignac.

Sjældne søde vine

Saussignac er en lille landsby placeret ind i Bergerac-distriktet, ca. 20 km. sydvest for Bergerac-by og 100 km. øst for Bordeaux. Hele Saussignacs vinområde består af kun 20 ha., som dyrkes af blot 15 producenter. Og deres samlede produktion er på sølle 30.000 (små) flasker om året. Til sammenligning tæller Sauternes mange slotte på over 30 ha. og flere er på over 90 ha. Området er specielt velegnet til produktionen af senthøstede hvidvine, hvor svampen botrytis cinerea (”den ædle råddenskab”) spiller en afgørende rolle i forhold til sukkerkoncentrationen og smagen.

Med sine 3,5 ha. Saussignac fremstiller Château Richard et begrænset antal flasker, der varierer mellem 3.000 og 10.000 om året afhængigt af årgangens vilkår. Tallet er typisk fordelt over flere Cuvéer (= flere vine) ifølge deres sukkerindhold. Man kan således roligt kalde Château Richards vine for rariteter.

Arbejdet i markerne

Markerne er dyrket økologisk. Richard Dougthys filosofi er at respektere og understøtte det naturlige ekvilibrium, styrke vinplanternes immunforsvar og skabe plads for skadedyrenes rovdyr frem for brug af kemikalier. Dette svarer ifølge ham til hans etiske overbevisninger og giver i sidste ende bedre druer.

Richard er i øvrigt stærkt engageret i promoveringen og reguleringen af økologisk vinproduktion, som formand for brancheforeningen France Vin Bio.

For Saussignac-vinene gælder de samme metoder som for vine fra Sauternes og andre franske vins liquoreux. Druerne bliver høstet ved overmodenhed, efter at de er blevet ramt af den ædle råddenskab. Høsten foregår ad flere omgange kaldet ”Les Tris” (=sortering). Markarbejderne plukker kun de druer, som er ”botrytiserede” (= ramt af botrytissvampen) og kommer igen efter nogle dage for at høste nye druer. Dette kan naturligvis kun foregå manuelt.

Arbejdet i kælderen

De søde druer bliver blidt presset og mosten hældes på egefade, hvor den gennemgår en langsom gæring på omkring 12 måneder. Derefter lagrer vinen efter behov mellem 1 og 3 år på fade.

I kælderen, som ude i markerne er det tålmodigheden og en ikke-interventionistisk tilgang, der er reglen på Château Richard. Når druerne er gode, bliver vinen god.

Vinenes stil

Den ædle råddenskab koncentrerer sukkeret i druerne ved at suge væsken ud af dem. Vinene har derfor en høj til meget høj sødme. Men sukkerkoncentrationen følges også af syrekoncentration, hvilket gør at vinene altid har en perfekt balance, og aldrig virker tunge heller ikke de sødeste af dem.

Derudover ændrer svampen druernes smag og kemisk komposition. Dette skaber et væld af aromaer og smagsnuancer, som ingen kunstig proces kan efterligne.

Château Richards Saussignac’er dufter og smager af eksotiske frugter, marcipan, honning, m.m., deres struktur er olieret og sirupagtig.

Enorm høj kvalitet og lave priser

Deres renhed, deres intensitet og deres kompleksitet gør, at de kan måle sig med de største søde vine fra eksempelvis Sauternes. Saussignacs ret ukendte status holder til gengæld priserne på et absurd lavt niveau i forhold til deres enorme kvalitet og i forhold til det minimale udbytte, som de indtørrede druer efterlader.

Download: FACT SHEETS