Left Retourner au magasinage
Commande

Votre panier est vide

Tu pourrais aimer
Produit
1000 kr
Ajouter au panier
Promotion
En savoir plus

Domaine des Ronze - NY

DOMAINE DES RONZE, RÉGNIÉ-DURETTE (BEAUJOLAIS)

Fakta og vine

Domænet består af 20 ha., som ligger i Régnié-Durette (Beaujolais). Frederic Sornin producerer dejlige ærlige vine med frugt og elegance, men som samtidig har dybde og karakter. Han blev økologisk certificeret i 2009 og 2/3 dele af hans vine er idag økologiske.

Køb deres vine her Rødvin Hvidvin Rødvin
  • Beaujolais Villages 2018 100% Gamay
  • Régnié 2018 100% Gamay
Hvidvin
  • Beaujolais Villages blanc 2018 100% Chardonnay

Régnié, en af Beaujolais 10 Cru’er
Domaine des Ronze ligger i Régnié-Durette, en lille by i Beaujolais mellem Brouilly og Morgon. Den vin man producerer her, hedder Régnié. Den er en af de 10 såkaldte Cru’er – 10 områder, som er anerkendte for deres vines særlige kvalitet.

Domænets opstart i 50’erne
Domænet er skabt i 1950 af Frédéric Sornins (den nuværende ejer) bedstefar. Han var notar i den nærliggende by Beaujeu og købte nogle vinmarker, fordi han spåede en fremtid for områdets vine. Det blev til en levevej for den ene af hans sønner. Vinproduktionen var ikke noget fremmed for familien, idet bedstemoderen kom fra en négociant (Vinkøbmand, der opkøber vine (most eller druer) fra vinbønder, for at lave sin egen vin og sælge den under eget navn). Hendes familie lagrede og solgte vine i både Frankrig og til eksportmarkeder, bla. de skandinaviske lande.

Moderne konventionel vinbrug: 60’erne til 90’erne
Fra 60’erne kom en gylden periode på næsten 4 årtier med betydelig efterspørgsel for vinene fra Beaujolais. Domaine des Ronze voksede. Det var i 1986 efter militærtjeneste, at Frédéric begyndte at arbejde med sin far. Domænet var drevet som de fleste domæner dengang, med brug af kemi i markerne for at fjerne ukrudt, skadedyr og svampe samt rigeligt med ønologiske produkter i kælderen for at styre fermenteringen, smagen og sikre sig mod for mange udfordringer under processen.

Vejen til økologi: fra 90’erne
Frédéric Sornin havde nogle andre ønsker – omkring bla. en mere miljøvenlig måde at producere på – som han delte med sin far. Faren, som havde kendt den tid, hvor man skulle hakke jorden i hånden for at fjerne ukrudt, var ikke særligt interesseret i at vende tilbage til det hårde slid, men han gav Frédéric lov til at prøve at gøre tingene på sin måde.
Det blev først til nogle år med ”lutte raisonnée”, en metode hvor man begrænser brugen af kemikalier. Og fra 2006 er domænet gradvist blevet konverteret til økologi, således er 2/3 i dag certificeret økologisk.

Fornyet interesse for Beaujolais
Der er dog håb forude. De moderne maskiner, som kan pløje stejle marker bliver mere og mere pristilgængelige. Endnu bedre kan de økologiske producenter mærke en større efterspørgsel for deres vine, hvilket giver dem bedre muligheder for at opnå priser, der gør deres forretning rentabel. Dette giver også et godt incitament til de konventionelle producenter for at skifte til økologi.
Den fornyede interesse for Beaujolais kan også ses i den betydelige opkøbsbølge, der finder sted i øjeblikket. Flere og flere producenter fra bla. Bourgogne og sågar den store Rhône-négociant Michel Chapoutier har investeret i området. Dette skyldes, at priserne på jorden er lave i forhold til mange andre distrikter i Frankrig, hvor de er blevet tårnhøje. Til gengæld har Beaujolais et stort kvalitetspotentiale, som det brede publikum blot skal gøres bevist omkring efter flere årtier, hvor området har satset stort set al kommunikation på den ofte ikke særlige spændende Beaujolais Nouveau.
Man kan nok tale om et up-coming område.

Arbejdet i markerne
For de 2/3 dele af Domaine des Ronze, som er dyrket økologisk, gælder de gængse økologiske regler: ingen kemikalier og ingen kunstig gødning. Bekæmpelse af sygdomme foregår ved hjælp af kobber og svovl.

Domænet er løbende i gang med at udskifte de vinstokke, som er blevet for gamle. I den proces går de væk fra den traditionelle ”Taille Gobelet” (selvbærende stokke). I stedet anvender de nu ”Cordon de Royat” opbinding, som løfter druerne højere fra jorden og giver dem en bedre ventilering, som mindsker fugtigheden og sygdomme og dermed behov for behandling.

Druerne høstes manuelt.

Arbejdet i kælderen
I takt med skiftet til økologi i markerne, har Frédéric Sornin også ændret vinificeringen til at blive mere naturlig. Dette betyder brug af naturligt gær, udelukkelse af enzymer og andre tilsætningsstoffer samt begrænset mængder sulfitter.

Druerne bliver afstilket for at fremme frugtsmagen og vinificeringen er traditionel for Beaujolais: druerne bliver lagt i en tank uden at blive knust først (modsat Bourgogne). De nederste druer bliver efterfølgende knust af de øverstes vægt, hvilket skaber en udblødning og giver struktur og dybde til vinen. De øverste druer forbliver til gengæld hele og gæringen foregår ind i selve bærerne (= ”maceration carbonique”). Dette giver de klassiske frugtige og bolscheagtige aromaer, som beaujolais er kendt for.

Efter endt gæring bliver vinene lagret på cementtank, så frugtsmagen bevares så ren som muligt.

Download: FACT SHEETS

 

 

MitID Alderskontrol

Ny dansk lovgivning kræver MitID aldersverificering ved onlinekøb af alkohol og tobak.

Ved at bekræfte med MitID accepterer du vores handelsbetingelser.

Noget gik galt

Vilkår og betingelser

Accepter vores handelsbetingelser.