Left Fortsæt med at handle her
Ordre

Din kurv er i øjeblikket tom

You might like
Produkt
1000 kr
Tilføj til Kurv
Promotion
Read more

DOMAINE DU NOZAY - NY

DOMAINE DU NOZAY- SANCERRE

Fakta og vine

Domaine du Nozay blev grundlagt i 1971, men det lille slot i udkanten af Sancerre, kan spore sin historie historie tilbage til det 18. århundrede. Slottet består af 15,5 ha. vinmarker med en ret ensartet terroir, der består af ler og kalk. Druen er Sauvignon og den nuværende ansvarlige Cyril de Benoist sætter en ære i at producere vinen økologisk, både af hensyn til miljøet og helbredet, men også fordi han kan lide udfordringen: når man ikke bruger kemi, skal man være meget mere opmærksom på sine vinstokke og hele tiden tilpasse sig årgangens særlige betingelser. Domaine du Nozay laver traditionelle Sancerre-vine med mineralsk terroir-kvalitet.

Køb deres vine her Hvidvin Rosévin Hvidvin
  • Sancerre Blanc 2018 100% Sauvignon blanc
  • Sancerre Blanc ”Château du Nozay” 2018
  • Sancerre Blanc ”Clos du Nozay” 2018
Rosévin
  • Côteaux d’Aix Rosé “Cascavel” 2017: Grenache 85%, Syrah 15%

Le Nozay er et lille slot fra det 18. århundrede beliggende i landsbyen Sainte-Gemme-en-Sancerrois (8 km nord for Sancerre). Oprindeligt var slottet omringet af skov og marker. I 1961 blev appellationen Sancerre udvidet, hvilket gav mulighed for at plante vinstokke på de stejle kalkholdige skråninger omkring Le Nozay. Der skulle dog først fældes træer og fjernes rødder – et kæmpe arbejde, som ikke afskrækkede militærmanden Philippe de Benoist.

Praktisk erfaring på Domaine de la Romanée-Conti

Slottet var netop blevet tilbagekøbt af familien efter at have været tabt i kortspil flere generationer tidligere.

Den nuværende ansvarlige, Cyril de Benoist (født 1971), vidste allerede fra 14 års-alderen, at han ville være vinproducent. Han valgte derfor en ”viti-oeno”-uddannelse (vinbrug-vinfremstilling) på Lycée Viticole i Beaune (Bourgogne). Udover sin teoretiske uddannelse har Cyril været i de bedste hænder, da han har arbejdet hos sin onkel, Aubert de Villaine, medejer af og direktør for det mytiske Domaine de la Romanée Conti.

Le Nozay  består af 15,5 ha. vinmarker, som ligger omkring slottet. De udgør et ret ensartet terroir, hvor jorden består af ler og kalk (lokalt kaldet terres blanches – hvide jord).

 

Økologisk dyrkning                                                                              

Markerne er dyrket økologisk siden 2004. Udgangspunktet er at styrke vinstokkene og druerne ved at sikre dem en næringsrig jord samt tilføje mineralske elementer via homøopatiske præparater. På denne måde er planterne mere modstandsdygtige overfor sygdomme. Filosofien er forebyggelse frem for symptombehandling.

Desuden tilpasser Cyril sit arbejde den enkelte årgangs betingelser, ”arbejdet må aldrig blive rutine”. For eksempel: ved megen regn fjernes blade for at tillade luftcirkulation og hurtig tørring af druerne, så råddenskab ikke bider sig fast. Dette ekstra arbejde – blandt mange andre tiltag – gør det muligt at dyrke vinen uden brug af kemisk beskyttelse.

Cyril begræder, at langt de fleste vinproducenter i dag sprøjter med kemikalier, fordi det er den nemmeste og billigste løsning uden at tænke på konsekvenserne for miljøet og helbredet.

 

Hvorfor økologien?

Økologien passer til Cyrils overbevisninger. Han ønsker at fremstille en vin, som er sund for både mennesker og miljø, ikke mindst efter at han er blevet far.

Derudover kan han lide den store udfordring, der ligger i økologisk dyrkning. Når man ikke bruger kemi, skal man være meget mere opmærksom på sine vinstokke og hele tiden tilpasse sig årgangens særlige betingelser.

 

Nænsom og traditionel winemaking

Kvaliteten af presningen er yderst vigtig for Cyril. Han anvender en nænsom pneumatisk presmaskine, som tillader en langsom presning ved lavt tryk. På denne måde kan han ekstrahere det bedste ud af druerne og adskille den sidste most, hvis den evt. er for grøn eller rustik.

Vinificeringen er traditionel. Der anvendes ikke industrigær, enzymer eller andre tilsætningsstoffer. Tankene har ikke moderne temperaturkontrol. Ved for høj temperaturstigning under vinificering nedkøles tankene med koldt vand fra brønden.

Cuvéen ”Château du Nozay” gærer og lagrer delvis på egefade for at øge vinens kompleksitet, mens hovedparten af produktionen – under navnet ”Domaine du Nozay” – laves på ståltank, hvilket bevarer vinens oprindelige frugt og friskhed.

 

Den ideelle vin ifølge Cyril de Benoist

Der findes ikke én standardmodel for Domaine du Nozay. Vinene skal afspejle domænets terroir og årgangens vilkår. Generelt søger domænet mod en optimal modenhed – ikke overmodenhed, som tynger vinene med høj alkohol og lav syre. Syren skal være til stede, men ikke dominere frugtfornemmelsen. Det er balancen mellem disse elementer, der gør den store vin.

Til sidst, har Cyril en stor faglig stolthed. Han synes det er vigtigt, at en vin også afspejler mennesket bag, og viser at vedkommende kan sit håndværk. Han ønsker derfor, at hans vine skal smage af Sancerre, og at man kan sige ”det er Cyrils Sancerre.”

 

 

Inspirationskilder

Cyril lader sig inspirere meget af sine økologiske kollegaer fra Sancerre, som oftest er fra samme generation, som ham selv. Her kan nævnes især Jean-Laurent Vacheron og Alphonse Mellot Jr. I modsætning til konventionnelle producenter finder Cyril økologiske producenter meget mere villige til at dele deres erfaringer – og deres fejltagelser – så andre kan lære af dem.

Udover lokale kollegaer er Cyril naturligvis meget inspireret af Bourgogne og sin onkel Hubert de Villaine samt af sin bror Pierre, som er daglig leder på Aubert de Villaines domæne i Bouzeron.

 

Domænets fremtid

Den naturlige udvikling for Domaine du Nozay går mod biodynamisk produktion. Det er der blevet eksperimenteret med i et par år. Blandt andet har omstilling til månens kalender vist lovende resultater for kvaliteten. Han spiller samtidig musik for sine vinstokke for at holde sygdomme væk og fastholder at det giver næring til vinstokkene