Domaine de la Pépière - NY
DOMAINE DE LA PÉPIÈRE
Fakta og vine
Domaine de la Pépière, Maisdon-sur-Sèvre er et mellemstort domæne på 45 ha. karakteriseret ved en yderst varieret geologi, der giver mulighed for at fremstille stærkt differentierede terroir-vine. Marc Ollivier, Rémi Branger og Gwénaëlle Croix står bag det, der siden starten i 1984, er blevet en af områdets førende producenter. De vælger aldrig den nemme vej, når det gælder produktionen, men satser 100% på økologi (certificeret i 2010) og fremelskning af perfekte druer. Her dyrkes først og fremmest Melon de Bourgogne (Muscadet), men også lidt Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Côt og Merlot. Vinene er stilrene, let(tere) og mineralske, og den traditionelle ”sur lie”-lagring sætter sit præg.
Køb deres vine her Produkter Produkter- Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2021 100% Melon de Bourgogne
- Muscadet Sévre et Maine Sur Lie ”Monnières-Saint Fiacre” 2018 100% Melon de Bourgogne
- Muscadet Sévre et Maine Sur Lie ”Monnières-Saint Fiacre” MG 2015 100% Melon de Bourgogne
- Muscadet Sévre et Maine Sur Lie ”Clisson” 2017 100% Melon de Bourgogne
LOKAL MAND FRA VINBONDEFAMILIE
Marc Ollivier er født og opvokset i området. Hans bedstefar var vinbonde og dyrkede små 3 hektar, hvor han producerede vine, som han selv aftappede og kørte til den nærliggende storby Nantes for at sælge til caféer. (Normen var ellers mere at sælge bulk til négocianter)
TILBAGE TIL RØDDERNE
Det lille domæne blev videreført af Marcs far og onkel, men da disse fik børn, blev det umuligt at brødføde to familier med det. Marcs far blev derfor landbrugsteknikker, mens onklen fortsatte som vinproducent. Marc tog en videnskabelig uddannelse på universitet, men følte sig tiltrukket af vinproduktionen. Han meldte sig derfor til et kursus i Bourgogne og vendte tilbage til Muscadet i 1984, hvor han købte Domaine de la Pépière på dengang 7 hektar.
OPDAGELSE AF MUSCADETS UNIKKE TERROIRS
På dette tidspunkt talte man ikke så meget om terroirs i Muscadet, så vinene fra de forskellige marker blev blandet til én cuvée [:en aftapning:]. Men en dag opdagede Marc, at en vin fra en bestemt tank smagte anderledes end de andre. Da han kiggede på et geologisk kort, forstod han hurtigt hvorfor. Domænets marker lå oven på en ekstremt varieret jordbund med forskellige vulkanske sten: kvarts, silicat, sand, ler m.m. Denne opdagelse har siden guidet Marcs arbejde og ført til, at han nu bestræber sig på at udtrykke de forskellige terroirs gennem forskellige vine.
MOD EN MERE TERROIRORIENTEREDE PRODUKTION
Med denne bevidsthed fulgte en søgen efter at producere på en måde, der var tættest på og mest muligt respektfuld overfor terroirerne. Domaine de la Pépière havde et fornuftigt traditionelt udgangspunkt – druerne er for eksempel altid blevet høstet i hånd – men Marc ønskede at gå længere og producere 100% økologisk. Han startede på denne vej og da den unge og talentfulde vinbondesøn, Rémi Branger ankom nogle år senere, gav det ekstra ressourcer til at være endnu mere opmærksom på markerne og konvertere til økologi. Holdet blev yderligere forstærket i 2013 af Gwénaëlle Lacroix, som er uddannet ønolog. Fra hende kom impulserne til at gå videre til biodynamisk dyrkning, som er domænets nuværende store projekt.
ET DOMÆNE PÅ SIT HØJESTE
I løbet af de sidste tre årtier er domænet vokset til de nuværende 45 ha. med køb af fremragende marker fra diverse landsbyer i Sèvre et Maine-distriktet. Her kan nævnes Clisson med sin granitjordbund, Château Thébaud med granodiorit, Saint-Fiacre med gnejs og Gorges med gabbro (nedkølet magma). I dag er domænet derfor stærkere end nogensinde med både et stærkt hold og en yderst spændende kollektion af vine.
ARBEJDET I KÆLDEREN
Filosofien i kælderen følger naturligvis den i markerne. Marc Ollivier forklarer, at de hos ”La Pépière” har valgt ikke at gøre brug af den nemme løsning, når noget ikke går som ønsket og korrigere vinene ved hjælp af et arsenal af ønologiske produkter. I stedet anstrenger han og hans makkere sig for at producere perfekte druer. Når druematerialet er godt, går arbejdet i kælderen næsten af sig selv. Druerne bliver behandlet varsomt, så de kan bevare alle deres kvaliteter og deres terroirs udtryk. Gæringen foregår med druernes egen gær og ikke ved hjælp af fremmed industrigær, som påvirker og uniformerer smagen i vinen. Hele processen i kælderen er fuldstændig naturlig.
OMKRING ”ELEVAGE SUR LIE” [:LAGRING PÅ BUNDFALDET:]
Den klassiske lagringsmetode ”sur lie”, sætter sit tydelige præg på Muscadet-vinene. Teknikken går ud på, at vinene indtil aftapningen lagrer – på tanke eller på fade – med resterne fra de døde gærceller. Den lange kontakt med bundfaldet medfører en ændring i vinens struktur: den bliver mere fedmefuld og samtidigt opstår der andre typer aromaer (smør, modne frugter, m.m.), der supplerer vinens primære aromaer.
OM DRUEN MELON DE BOURGOGNE
Vinene i Muscadet er fremstillet udelukkende på Melon de Bourgogne eller Melon, druen kaldes sommetider også blot Muscadet. Den stammer oprindeligt fra Bourgogne, hvor den er født af en krydsning mellem Pinot Noir og den gamle druesort Gouais Blanc. Melon blev ikke vurderet kvalitativ nok til Bourgogne og er derfor blevet opgivet dér.
OMKRING PRISERNE I MUSCADET
Selv når de opnår disse højder, er vinene fra Muscadet aldrig dyre og det kan ses i landskabet. Her er ikke pragtslotte og dyre biler i vingårdenes indkørsler. Det er ikke nemmere at producere førsteklasses vine her end andre steder, så det kan føles uretfærdigt, at producenterne ikke bliver bedre betalt for deres arbejde. Selvfølgelig er de store cuvéer fra de bedste huse ikke ligefrem gratis, men hvis vinene kom fra et mere eftertragtet distrikt, som eksempelvis Bourgogne ville de nemt koste det tredobbelte eller mere.
Med de gode producenters basisvine får man mulighed for rigtige gode hvidvinsoplevelser til hverdagspriser – så længe markedet ikke opdager kvaliteterne af dette fremragende vinområde.