Domaine La Ligière
Fakta og vine
Ambitiøs producent, der relativt for nyligt i forbindelse med generationsskifte, begyndte at producere vin med stor succes. 60 ha. beliggende i tre appellationer; rigtig gode marker og gamle stokke (over 50 år i gennemsnit). Stil: Mørke og moderne rødvine af topkvalitet med tydelig Rhône-karakter og veldefinerede terroir-identiteter.
Køb deres vine her
Rødvin
- Côtes du Rhône “Les Capelles” 2014/15 70% Grenache 20% Syrah 10 Mourvèdre
- Beaumes de Venise Rouge 2016/18 60% Grenache 40% Syrah
- Vacqueyras “M. de la Caille” 2017 70% Grenache 20% Syrah 10% Mourvèdre
- Gigondas “Les Bergines” 2016 70% Grenache 30% Mourvèdre
- Vacqueyras “Chemin Blanc” 2016 70% Clairette 30% Roussanne
- Muscat Beaumes de Venise 2016 100% Muscat Petits Grains
FAMILIE AF DRUEAVLERE DER IKKE LAVEDE VIN
Domaine La Ligière er ejet af Philippe Bernard og hans kone Elizabeth. Domænet blev grundlagt omkring 1900 som landbrug, men det var først omkring 1950’erne, at Philippes bedstefar orienterede produktionen mod vindruer. Indtil 2008, hvor Philippe og Elizabeth kom til, dyrkede familien druer, som de leverede til det lokale kooperativ, der så lavede vin ud af dem og markedsførte dem under egen etiket.
GENERATIONSSKIFTE OG NYE AMBITIONER
Philippe Bernard, som havde fået både uddannelse og praktisk erfaring i Bourgogne (samt i Rhône) havde indset det særlige potentiale, som familiedomænet rummede, besluttede sig for at overtage det og trække det ud af aftalen med kooperativet, så han selv kunne fremstille sine vine og sælge dem under eget navn.
ØKOLOGISK OG BIODYNAMISK PRODUKTION
Ambitionen fra starten var at lave store vine med en tydelig og autentisk terroir-karakter. Det blev derfor med det samme besluttet at omdanne produktionen til økologi og biodynamik. Philippe havde også store ambitioner i forhold til domænets størrelse, og der blev derfor købt en del gode marker. Dette har bragt La Ligière op på 60 ha. i dag, hvilket er en pæn størrelse for regionen. Det er uden tvivl også en udfordring at styre så mange hektar økologisk, men Philippe har i sin korte karriere bevist, at han er mand for det.
RÅDER OVER EGET VINSTOKKE-GARTNERI
Og som om det ikke var nok, er Philippe også aktiv i familiens gartneri, som dyrker vinplanter, der sælges til andre producenter. Denne aktivitet har stor betydning for kvaliteten af vinene fra Domaine La Ligière, fordi den giver fuld kontrol over og ekspertise inden for en vigtig dimension, som medierne og andre meningsdanner ikke så tit belyser i vinproduktionen: kvaliteten af vinplanterne.
En vinstok er ikke bare en vinstok. Den består normalt af to dele; roden og podningen, og disse to dele findes i et hav af variationer (også indenfor en enkelt type: f.eks. Grenache), der har forskellige evner og gerne skal passe sammen og passe til det terroir, de skal dyrkes i. Et godt plantemateriale er (sammen med et godt terroir) et vigtigt udgangspunkt for en kvalitetsvin. Ved hjælp af teknik kan man lave en acceptabel vin af et ringe terroir og/eller ringe vinstokke, men store vine med dybde og nuancer kræver et excellent fundament.
Tre appellationer [: Fransk vinområde = vinens oprindelse, som også er dens beskyttede navn ex. Alsace, Saint-Emilion, Grand Cru ”Le Musigny” m.m.] Domaine La Ligière hører til i Beaumes-de-Venise, en lille by som ligger på den sydlige side af de smukke bjerge ”Dentelles de Montmirail”. Umiddelbart mod nordvest kommer man ind i appellationen Vacqueyras og hvis man fortsætter rundt om bjergene mod nord, kommer man til Gigondas.
La Ligière befinder sig lige dér, hvor disse tre vinområder grænser op, og ejer marker i de tre appellationer. Selvom disse tre terroirs er naboer, er der forskelle i deres geologi. Alle tre områder bygger på en blanding af ler og kalk, men i Beaumes-de-Venise er jorden let og sandholdig, i Vacqueyras er den mere kalkholdig med rullesten ved overfladen og i Gigondas finder man større proportioner af ler.
Disse forskelle kommer tydeligt til udtryk i vinene: Beaumes-de-Venise er lettere og raffineret, Gigondas er kraftfuld og krydret og Vacqueyras befinder sig midt i mellem og minder om Châteauneuf-d-Paupe: stærk og elegant. Udover disse tre rødvine producerer Domaine La Ligière også Côtes du Rhône og lidt af områdets søde specialitet ”Muscat de Beaumes-de-Venise”.
ARBEJDET I MARKERNE – ØKOLOGI & BIODYNAMIK
Siden 2001 har markerne været dyrket uden brug af kemikalier og kunstig gødning. Jorden gødes med organisk kompost og konkurrerende planter styres ved pløjning. Høsten beskyttes udelukkende ved hjælp af naturlige midler: svovl og kobber samt planteudtræk og (siden 2010) biodynamiske præparater. Formålet er naturligvis at værne om miljøet og sundheden, men det er også at fremme vine med en tydelig terroir-karakter.
ARBEJDET I KÆLDEREN: MINIMALISTISK – FOR AT GIVE PLADS TIL TERROIRET
Druerne, som høstes ved hånd og sorteres omhyggeligt i markerne, kommer til kælderen i små kasser, så de ikke tager skade under transporten. Derefter bliver de afstilket (dette er med til at forklare La Ligières vines rene og frugtige smag), inden de gærer – udelukkende ved hjælp af druernes egne gærceller. Philippe Bernard anvender ikke købegær, som risikerer at påvirke vinenes smag og gøre dem mindre autentiske.
VINENES STIL
Som nævnt tidligere, giver La Ligières afstilkede druer og fremstillingen på cementtank vine med en ren stil og en frugtig smag, samt friskhed og spændstighed. Karaktertræk, man kan betegne som moderne – i modsætning til de mere traditionelle vine med oxidative og animalske toner.
Men der er mere end blot frugt i Philippes vine. I dem finder man også alle de elementer, der udgør vinene fra det sydlige Rhône: garrigue-toner [garrigue er det typiske, tørre, landskab med lavtvoksende aromatiske urter, som timian, rosmarin, m.m.], diverse krydderier, lakrids, te m.m.
Og ikke mindst, fremgår terroir-typen tydeligt: den robuste Gigondas, den raffinerede Beaumes-de-Venise og den intense og elegante Vacqueyras.