Francis Boulard & Fille
Champagne Francis Boulard & Fille, Cauroy-les-Hermonville (Champagne)

Champagne Francis Boulard & Fille er et mikrodomæne på blot 3 ha., men der er til gengæld tale om champagner af den ypperste kvalitet. Der er stor variation i vinenes karakter, fra lette og rene til fyldige og komplekse, grundet domænets forskellige terroirs og druetyper (Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier). Huset er grundlagt af den ambitiøse Francis Boulard (og hans datter), der i 2009 brød ud fra det større familiedomæne Domaine Raymond Boulard for at satse på en økologisk og traditionel produktion med markpleje og kælderarbejde i Haute-Couture kategori.

Huset ”Champagne Francis Boulard & Fille” er et lille familiedomæne på blot 3 ha., som befinder sig i Cauroy-les-Hermonville, en lille by i området Massif de Saint-Thierry, nord for Reims. Far Francis og datter Delphine fremstiller blot 30.000 flasker om året, men hvilke flasker! Der er tale om nogle af de meste raffinerede og reneste terroir-vine, der overhovedet produceres i Champagne.

VINMARKER

3 ha.

DRUER

Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier

GRUNDLAGT

2009 (udbrud fra familiedomæne)

ANSVARLIG

Pascal Doquet

DYRKNINGSMETODER

Økologisk og biodynamisk (certificeret økologisk i 2014)

PROFIL

Mikrodomæne, som fremstiller champagner af den ypperste kvalitet. Stor variation i vinenes karakter (fra lette og rene til fyldige og komplekse) grundet forskellige terroirs og druetyper

STIL

Gennemgående usædvanlig finesse og præcision

PRODUKTER

Variation af terroirs, druer og smag

Familien ejer små marker i tre områder: det før omtalte Massif de Saint-Thierry samt Vallée de la Marne og Montagne de Reims. Disse tre terroirs har varierende egenskaber, og de egner sig derfor til forskellige ”cépages” (druersorter). Man dyrker således, hos Boulard, Champagnes tre (hoved)druer: Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.

Denne mangfoldighed af terroirs og druekombinationsmuligheder resulterer i en pallette af ca. ti exceptionelle vine, som hver især har deres særprægede karakter. Den store variation, domænet tilbyder, står i skarp kontrast til dets yderst beskedne størrelse og vidner om Champagneregionens terroir-diversitet – et element som de store kommercielle huse har holdt mere eller mindre i skyggen gennem generationer, men som de små terroir-orienterede vinbønder bestræber sig på at fremhæve.

Domænets særlige terroirs er netop, hvad Francis Boulard arbejder på at udtrykke gennem sine vine – ikke mindst dem fra Montagne de Saint-Thierry, som stadig er underkendte. Stedet nyder ikke samme internationale renommé, som for eksempel det prestigefyldte Côte des Blancs. Ikke desto mindre er der tale om et højkvalitativt område, som bl.a. udmærker sig ved sine forekomster af sand og silikat i jordbunden.

Dette resulterer i vine, der fremstår elegante og lette – næsten vægtløse, når de er lavet på Chardonnay. Markerne i Vallée de la Marne-distriktet passer med deres lerrige jord godt til Pinot Meunier og giver mere fyldige vine. Og dem ved Montagne de Reims (kridt-jordbund) er gode til både Pinot Noir og Chardonnay og giver intense vine, der dog også har finesse.

Haute-Couture produktion, økologi, biodynamik og mineralitet.

Målet for Francis og Delphine Boulard er at udtrykke de talrige nuancer, der er indkapslet i terroirerne og druerne. Dette sker ved hjælp af markpleje og kælderarbejde i Haute-Couture kategori. Hver vinstokke, hver drueklase, hvert fad og hver flaske får Francis’ og Delphines fulde opmærksomhed og bliver plejet efter behov. Her er man så langt, som man kan være, fra den industrielle masseproduktion, der kendetegner det meste af Champagne-regionen. Dyrkningen er økologisk og biodynamisk og følger månekalenderen.

Alt er gjort for at understøtte det levende økosystem i markerne: ingen herbicider og pesticider, naturlig kompost, anvendelse af plantepræparater. Markerne bliver pløjet 4-6 gange om året, for at holde ukrudt væk – med brug af heste dér hvor traktoren ikke kan køre. I perioder får græsset til gengæld lov til at gro frit, så det kan opsuge eventuel overskydende regn og beskytte jorden mod erosion. Dette skaber også en sund konkurrence for vinplanterne, som dermed må søge vand og næring længere ned i undergrunden. Dette favoriserer stokkenes forankring i jordbunden og dermed en tydeligere mineralsk karakter og en større kompleksitet.

Traditionel, ikke-interventionistisk vinificering

Når der er blevet knoklet hårdt i et helt år for at høste perfekt sunde druer, er det altafgørende, at disse bliver behandlet blidt og skånsomt på vej til og i kælderen. Her er Francis Boulard tilhænger af ikke-interventionistik vinificering. Eller som han udtrykker det med en let underdrivelse: ”vores arbejde i kælderen består sådan set i at hælde noget most i nogle barriques”. Med andre ord skal vinene lave sig selv – dog under skarpt opsyn, så der ikke opstår bakterieproblemer, oxidering eller andet, der kunne ødelægge vinenes rene og præcise smag. I praksis, betyder det, at der ikke bliver brugt industrielt gær – udelukkende druernes egen gær – og at brugen af svovl holdes på et minimum.

Samtlige vine gærer på gamle egefade og undergår en malolaktisk gæring, som afrunder smagen og skaber yderligere kompleksitet og vinøsitet. Efterfølgende er det en lang lagring på bundfaldet (”lies fines”) på flere år, som klargør vinene og forfiner boblerne, inden flaskerne bliver klar til salg. I tråd med familiens ønske om at ”lade terroirerne tale” i stedet for at sløre deres identitet, får vinene ingen eller kun en let dosage på maksimum 5 gr. sukker per liter. Der bliver brugt koncentreret druemost i stedet for roesukker for ikke at indblande fremmede stoffer og dermed denaturere vinene.

For at opsummere kan man sige, at kvaliteten hos Francis Boulard & Fille beror på nogle rigtigt gode druer, som kommer fra rigtigt gode terroirs, der er naturligt plejet. Den enorme dedikation og summen af alle de bittesmå tiltag og beslutninger i hverdagen samt en konstant søgen efter perfektionen, er det, der løfter vinene til eliteniveauet.

Høje ambitioner og ny start i en alder af 57 år

Vinene er på det niveau, hvor de befinder sig i dag, fordi Francis Boulard er en ambitiøs mand, som ikke stiller sig tilfreds med blot det ”gode”. Francis drev indtil 2009, sammen med sin bror og sin søster, Domaine Raymond Boulard. Domænet var opkaldt efter deres far, som begyndte at aftappe champagne tilbage i 1952 for at sælge det under eget navn.

Tidligere generationer i familien havde ellers begrænset sig til at dyrke druer og sælge basisvine (”vins clairs”) til de store huse. Selvom kvaliteten af produktionen var meget tilfredsstillende, var Francis overbevist om, at den kunne blive endnu bedre og mere bæredygtig. Dette krævede dog en række betydelige ændringer – bl.a. en 100% økologisk dyrkning.

Da de tre søskende ikke kunne blive enige om dette, valgte Francis i 2010 at trække sig med sin andel af jorden (3 ha.) for at gå egne veje og forfølge sin drøm. I en alder af 57 år var det en helt ny start for ham – en start der indebar usikkerhed og risiko, men som også gav fuldstændigt frie hænder.

Efter 5 år som frontfigur er Francis nu begyndt at træde mere og mere i baggrunden for at overlade ansvaret til datteren Delphine, som nu også har fået hjælp af broderen Nicolas, der sideløbende kører en karriere som kunstner. Med Francis på sidelinjen ser det absolut ud til, at domænet er i sikre hænder.

Inspiration fra bedstefar

For mange repræsenterer økologi og biodynamik det nyeste moderne. Francis Boulard ynder at fortælle, at hans kærlighed til faget stammer fra hans bedstefar Julien, som bla. lod ham drive plovhesten ”Bijou” Da Francis var omkring 14 år. Bedstefaren dyrkede sine marker på en naturlig måde – den eneste man kendte til indtil årene efter Anden Verdenskrig – og fulgte månens faser.

I virkeligheden er Francis vendt tilbage til rødderne, mere end han har skabt noget revolutionært. Han har som så mange andre visionære producenter indset, at den industrielle tilgang er en blindgyde, der fører til standardiserede vine, tab af terroir-karakter samt miljø- og sundhesmæssige problemer.

Kontakt os

Vi er her ikke lige nu men send os en mail så vender vi tilbage så hurtigt som muligt.

Not readable? Change text. captcha txt