Domaine Rémy Gresser
Domaine Gresser, Andlau (Alsace)

Domaine Gresser er et domæne, der kan spore sin historie tilbage til 1520. Vingården har 11 ha marker i Andlau (Alsace) karakteriseret af en exceptionel variation i jordbundstyper, der sammen med de mange forskellige eksponeringer og højder skaber et hav af forskelligartede terroirs i verdensklasse.

Domaine Gresser er (kompromisløs) certificeret økologisk og baserer arbejdet med vinplanterne på naturens gang og vejrets skiften. Gresser har bevidst valgt at arbejde med druer, der giver den bedste mulighed for at udtrykke terroiren præcist: Riesling, Gewurztraminer, Pinot Blanc, Pinot Gris, Sylvaner, Muscat og Pinot Noir.

VINMARKER

11 ha.

DRUER

Riesling, Gewurztraminer, Pinot Blanc, Pinot Gris, Sylvaner, Muscat, Pinot Noir

GRUNDLAGT

1667

ANSVARLIG

Rémy Gresser

DYRKNINGSMETODER

Økologisk & biodynamisk (certificeret økologisk i 2010)

PROFIL

Højkvalitetsdomæne bestående af en mosaik af distinktive terroirs med jord, der spænder fra skiffer til sandsten, kalk, grusjord, m.m. ”Haute-Couture”-dyrkning og -vinificering for at udtrykke terroirerne mest præcis

STIL

Rene og tørre vine med tydelig mineralsk karakter

PRODUKTER

Domæne grundlagt i 1667

Et imponerende stamtræ i indgangspartiet på Domaine Gresser viser, at familien har beskæftiget sig med vin, så længe man kan spore tilbage (år 1520). Selve domænet blev grundlagt i 1667, så man kan roligt tale om generationers erfaring i familien Gresser.

Exceptionel mosaik af terroirs i et af Alsace bedste områder

Vingården ligger midt i Andlau, en charmerende lille by, der befinder sig i den nordlige del af Alsace, mellem Strasbourg og Colmar. Byen ligger i en smal dal, omringet af højder på op til 400 m. og stejle skrænter. Disse højder udgør den østlige afslutning af bjergkæden Vogeserne og skaber et yderst gunstigt mikroklima, som muliggør fremstilling af højkvalitetsvine.

Derudover er Andlau karakteriseret af en exceptionel variation af jordbundstyper samt mange forskellige eksponeringer og højder, der tilsammen skaber et hav af varierede terroirs i verdensklasse.

Disse vidt forskellige terroirs ligger med blot få meters afstand til hinanden (nogle gange kun adskilt af en lille bæk). Men skiftet i klippematerialet er pludseligt og ret spektakulært. Man går hurtigt fra en kalkjordbund til en med skiffer, sandsten, ler eller grus. Dette skyldes at de forskellige underjordiske lag er blevet bragt til overfladen, bøjet og knækket af Vogesernes opstand samt Rhinplænens kollaps.

Terroiret som filosofi

Allerede i det 12. Århundrede, under den mægtige Andlau abbedis ejerskab, konstaterede man, at de forskellige skråninger gav vine med forskellige karakter og opdelte markerne derefter. Denne arv er gået videre til nutidens producenter, og det er netop denne bevidsthed, der styrer Rémy Gressers arbejde i dag.

Rémy begyndte at arbejde med sin far efter sin værnepligt i 1977, og efter 5 år overtog han ansvaret. I snart fire årtier, har Rémy bestræbt sig på – stadig mere tydeligt – at udtrykke Andlaus fremragende terroirs gennem sine glimrende, krystalklare vine.

Økologi og biodynamik

For at kunne udtrykke naturen (jorden, eksponeringen, højden, vandforholdet, vinden, osv.) er det for Rémy Gresser nødvendigt at arbejde naturligt. Markerne har derfor været dyrket økologisk og biodynamisk siden slutningen af 90’erne (officiel certificering 2010). For Rémy Gresser gælder det om at skabe et miljø, der er favorabelt for vinstokkenes trivsel, så de kan producere sunde og modne druer på en naturlig måde. Der bliver lagt vægt på livet i jorden, som skal beskyttes, fordi det er dyrene (regnorme og diverse insekter) samt bakterierne, der omdanner de organiske elementer til næring, som planterne kan optage.

Plantediversiteten er også i fokus, fordi den skaber levebetingelser for en række rovdyr, der begrænser spredningen af ”skadedyr”, der kan true høsten. Derfor er 3 til 5% af markernes areal dækket med andre afgrøder – blandt andet frugttræer. Græsset og andre vilde planter får naturligvis også lov til at vokse, som en del af økosystemet. Græsset og de øvrige planter (urter, blomster, osv.) er nødvendige, fordi de holder på jorden og beskytter mod erosion, samtidigt med at de i sidste ende bliver til nærende kompost. Alt dette gør det muligt at dyrke uden brug af pesticider.

Men fordi vin er kultur og ikke (kun) natur, får græsset og andre urter ikke bare lov til at vokse uhindret. Dette ville resultere i en svækkelse af vinstokkene og en forringelse af druernes kvalitet. De øvrige planter i markerne skal – ligesom vinplanterne – styres, så de kan bidrage til kvaliteten i vinproduktionen uden at udkonkurrere vinstokkene og suge al næring og vand fra jorden. Dette element er måske ikke det første man umiddelbart tænker på, når man tænker på vindyrkning, men det er et punkt som de ambitiøse terroir-orienterede producenter, som Rémy Gresser, er ekstremt opmærksomme på.

Det er ikke kun et spørgsmål om at have græs eller ej i markerne. Spørgsmålet er snarere, hvor stærke disse planter skal have lov til at være? Og her kigger Rémy Gresser på de aktuelle vilkår: hvis jorden er tør, bliver græsset pløjet væk eller tromlet, så den bliver svækket og ikke kan nære sig på bekostning af vinplanterne. Hvis jorden derimod er fugtig, bliver græsset slået, så væksten bliver stimuleret. Mens det vokser, suger det nemlig vandet fra jorden. Samtidigt tvinger den øgede konkurrence vinstokkene til at søge vand og næring længere ned i undergrunden, hvor de vigtige mineraler findes.

Ingen fast opskrift

Der findes ingen faste opskrifter eller fastlagt kalender, når man går efter at avle førsteklasses druer, på en naturlig måde. Vejrbetingelserne ændrer sig i løbet af vækstsæsonen og alle årgangene er forskellige. Dette indebærer som forklaret ovenfor, at Rémy Gresser konstant skal tilpasse sin måde at dyrke på. I våde perioder skal stokkene f. eks. tyndes for blade, for at give en god luftcirkulation og tørring (og dermed undgå råddenskab), mens man i meget solrige perioder skal lade bladene vokse for at give druerne skygge.

I en økologisk produktion bruger man kun naturlige midler til at beskytte planterne. I meget fugtige perioder, hvor vinen fx er truet af meldug behandles der med de naturlige midler svovl og kobber, der påføres planterne manuelt udefra. Men det betyder også, at i meget regnfulde perioder må Rémy og hans team ud og behandle planterne efter hver eneste byge, fordi den den beskyttende opløsning bliver skyllet af bladene. Konventionelle producenter, som anvender kemikalier for at beskytte deres høst er i mindre grad underlagt naturens luner. De anvender primært systemiske midler, som bliver absorberet gennem rødderne og beskytter planterne indefra og i længere tid.

Dette får Rémy til at udtale:

”Konventionel vindyrkning styres i høj grad fra et skrivebord, ofte i samarbejde med en konsulent fra kemikaliefirmaerne. Der bliver etableret en behandlingskalender for hele året baseret på kemikaliernes virkningsvarighed i planterne og ikke på det aktuelle behov. Derimod skal jeg, som økologisk og biodynamisk producent, bruge min tid i markerne for at finde ud af, hvad hver enkelt plante har brug for. Og da vi ikke har så stærke midler til rådighed som den konventionelle produktion, er vi tvunget til at sørge for at forebygge problemerne, frem for kun at behandle dem”.

Mineraliteten i Domaine Gresser vin

Det mineralske udtryk (ofte kaldet mineralitet) i vinen er terroirets signatur. De fleste kvalitetsvine bliver dyrket på fattig jord, hvor klippefundamentet ligger tæt på overfladen. Vinstokkenes rødder kan således nemt nå det og dermed suge de mineralske elementer, som det består af.

Men det mineralske udtryk i en vin er ofte meget diskret og ligger tit skjult bag stærkere karaktertræk, som druetoner (fx den kraftige syrahsmag eller den markante tanninstruktur i en Cabernet-baseret vin) eller teknik (eks. en heftig fadlagring). Mineraliteten er i det hele taget tit svær at finde i rødvine. Med Alsace-druerne forholder det sig anderledes. Især den ”transparente” riesling er meget præcist i stand til at gengive karakteren af de mange stentyper, der udgør Alsaces komplekse terroir-mosaik.

Det er denne kæmpe geologiske diversitet, der inspirerer Rémy Gresser. Terroir-karakteren (sandstens lethed, kalkets tæthed, skiferens skarphed, m.v.) overføres til druerne gennem en understøttende biodynamisk dyrkning. Når den er indkapslet i druerne, er det Gressers rolle at udtrykke den gennem en vin.

For at få terroir-udtrykket til at slå igennem i vinen så præcist som muligt, har han valgt at fokusere på tørre vine, da sukkeret i vinen, ifølge ham, ofte slører den sarte mineralske smag. Derudover er alle remedier og teknikker, der ville ændre vinens autentiske smag, naturligvis bandlyste: heftig fadlagring, aromatiske gærceller og andre tilsætningsstoffer (på nær lidt SO2 til at stabilisere vinen).

På Domaine Gresser er teknikken simpel og traditionel, den er baseret på en konstant opmærksomhed på naturen, en personlig finfølelse og den lange erfaring akkumuleret i familien siden 1520.

Kontakt os

Vi er her ikke lige nu men send os en mail så vender vi tilbage så hurtigt som muligt.

Not readable? Change text. captcha txt