Domaine du Petit Côteau
Domaine du Petit Côteau, Vernou-sur-Brenne (Loire)

Domaine du Petit Côteau i Vouvray er grundlagt i starten af 2000’erne af Christian Feray. Dyrkningsmetoden er økologisk. De 15 ha. mark ligger på  på en skråning mellem Vernou og Chançay, hvor planterne er beskyttet mod kolde vinde og sikret god soleksponering. Her, i en jord der består af ler og kalk, får druen Chenin en intens smag. Vinene er mousserende, stille og søde af god kvalitet til overkommelige priser.

VINMARKER

15 ha.

DRUER

Chenin

DYRKNINGSMETODER

Økologisk

PROFIL

Mindre domæne, der har specialiseret sig i produktionen af vine fra Vouvray – mousserende, stille og søde af god kvalitet til overkommelige priser

STIL

Ærlige, ukomplicerede og rene vine

PRODUKTER

Domaine du Petit Côteau er grundlagt i starten af 2000’erne af Christian Feray, der i forvejen ejer en række vinslotte i området omkring Vouvray. Christian Ferays historie er ret fascinerende: Han har en lang karriere bag sig som kirurg og er altså nu vinproducent, men det startede mere beskedent:

Ferays forældre var begge markarbejdere på en gård. I 50’erne fik faren, som var en entreprenant mand, et job som lastbilchauffør. Jobbet var hårdt. Hver dag løftede han mange hundrede kilo tungt gods i et antal arbejdstimer, der langt overgår det, vi kender i dag. Efterfølgende kom muligheden for at købe en gammel lastbil. Den krævede optænding af et mindre bål om vinteren for at varme olien op, men den kørte, og faren blev således selvstændig vognmand og skabte et lille transportfirma. Christian Feray husker, at han som 12-årig skulle hjælpe sin far efter skole med at læsse lastbilen med tungt genbrugsmetal, sten eller koskind. Christian Feray fik alligevel gode resultater i skolen og blev mønsterbryder: først uddannede han sig til skolelærer og senere læste han videre på medicinstudiet.

I 1994, i en alder af 60 år, lod Feray sig pensioneret for at blive vinproducent. Han måtte lære alt fra bunden, og starten var langt fra heldig: en uge efter han havde købt de første marker, blev regionen – den 14. marts – ramt af en meget hård frost. 95% af knopperne blev ødelagt. Resten blev ordnet af en haglbyge i løbet af sommeren.

Med manglende høst og slunken pengekasse var projektet således truet fra starten. De efterfølgende år lærte Feray, hvor mange kompetencer man skal mestre for at dyrke vinstokke og forvandle druer til god vin, samt at det i Touraine-regionen også er nødvendigt at have salgstalent, da vinen ikke sælger sig selv helt så nemt her som for eksempel i Sancerre, der har et godt internationale renommé. Men med en målrettet indsats og hjælp fra kompetente mennesker er det heldigvis lykkes for Christian Feray at få succes i vinens verden.

En beskyttet oase i Brenne-dalen

Domaine du Petit Côteau ligger i landsbyen Vernou-sur-Brenne, der befinder sig 6 km. øst for Vouvray. Man skal følge Loirefloden og dreje mod nord ind i en lille dal, hvor ”La Brenne”, en biflod til Loire, løber. Her, på en skråning mellem Vernou og Chançay, finder man en mark ved navn ”Les Grenouilles” (frøerne). Dalen beskytter mod de kolde vinde, og hældningen sikrer en god soleksponering, samtidigt med at den tillader vandet at løbe ned. I jorden, der består af kalk og ler, får druen Chenin en intens smag. Den økologiske dyrkning sikrer et lavt udbytte og en god forankring i jorden. Dette giver en betydelig koncentration og længde i smagen, samt et karakteristisk mineralsk præg.

En drue – tre typer vin

”Les Grenouilles” er udelukkende lavet på ståltank og uden malolaktisk gæring, hvilket giver dem en frisk, ukompliceret og ren karakter med toner af æbler, blomster og grønne urter. For at afbalancere syren og gøre vinene imødekommende, vælger producenten at efterlade en lille næsten umærkbar mængde restsukker, der runder smagen af på en elegant måde.

Den mousserende vin ”Les Tuffières” er lavet på basis af ovenstående, men gennemgår en andengæring efter champagnemetoden. Vinens karakter er som beskrevet ovenfor, men andengæringen tilføjer mere dybde og kompleksitet, og her er dosagen på 12 gr. / liter, hvilket gør vinen meget rund og charmerende.

”L’Etoile” er sent høstet, men har et meget lavt sukkerindhold for en sød vin. Den kan beskrives som halvtør. Dette gør den meget anvendelig – fra drinks til lette desserter og oste.

Kontakt os

Vi er her ikke lige nu men send os en mail så vender vi tilbage så hurtigt som muligt.

Not readable? Change text. captcha txt