Domaine de la Pépière
Domaine de la Pépière, Maisdon-sur-Sèvre (Loire)

Domaine de la Pépière, Maisdon-sur-Sèvre er et mellemstort domæne på 45 ha. karakteriseret ved en yderst varieret geologi, der giver mulighed for at fremstille stærkt differentierede terroir-vine. Marc Ollivier, Rémi Branger og Gwénaëlle Croix står bag det, der siden starten i 1984, er blevet en af områdets førende producenter. De vælger aldrig den nemme vej, når det gælder produktionen, men satser 100% på økologi (certificeret i 2010) og fremelskning af perfekte druer. Her dyrkes først og fremmest Melon de Bourgogne (Muscadet), men også lidt Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Côt og Merlot. Vinene er stilrene, let(tere) og mineralske, og den traditionelle ”sur lie”-lagring sætter sit præg.

VINMARKER

45 ha.

DRUER

Melon de Bourgogne (+ lidt Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Côt og Merlot)

GRUNDLAGT

1984

ANSVARLIG

Marc Ollivier, Rémi Branger & Gwénaëlle Croix

DYRKNINGSMETODER

Økologisk (certificeret økologisk i 2010)

PROFIL

Mellemstort domæne karakteriseret ved en yderst varierende geologi, der giver mulighed for at fremstille stærkt differentierede terroir-vine. Et af områdets førende producenter

STIL

Stilrene, let(tere) og mineralske vine, hvor den traditionelle ”sur lie”-lagring sætter sit præg

PRODUKTER

Lokal mand fra vinbondefamilie

Marc Ollivier er født og opvokset i området. Hans bedstefar var vinbonde og dyrkede små 3 hektar, hvor han producerede vine, som han selv aftappede og kørte til den nærliggende storby Nantes for at sælge til caféer. (Normen var ellers mere at sælge bulk til négocianter)

Tilbage til rødderne

Det lille domæne blev videreført af Marcs far og onkel, men da disse fik børn, blev det umuligt at brødføde to familier med det. Marcs far blev derfor landbrugsteknikker, mens onklen fortsat som vinproducent. Marc tog en videnskabelig uddannelse på universitet, men følte sig tiltrukket af vinproduktionen. Han meldte sig derfor til et kursus i Bourgogne og vendte tilbage til Muscadet i 1984, hvor han købte Domaine de la Pépière på, dengang, 7 hektar.

Opdagelse af Muscadets unikke terroirs

På dette tidspunkt, talte man ikke så meget om terroirs i Muscadet, så vinene fra de forskellige marker blev blandet til én cuvée [:en aftapning:]. Men en dag, opdagede Marc, at en vin fra en bestemt tank smagt anderledes end de andre. Da han kiggede på et geologisk kort, forstod han hurtigt hvorfor. Domænets marker lå oven på en ekstremt varieret jordbund med forskellige vulkanske sten: kvarts, silicat, sand, ler m.m. Denne opdagelse har siden guidet Marcs arbejde, og ført til at han nu bestræber sig på at udtrykke de forskellige terroirs gennem forskellige vine.

Mod en mere terroirorienterede produktion

Med denne bevidsthed fulgte en søgen efter at producere på en måde, der var tættest på og mest muligt respektfuld overfor terroirerne. Domaine de la Pépière havde et fornuftigt, traditionelt udgangspunkt – druerne er for eksempel altid blevet høstet i hånd – men Marc ønskede at gå længere og producere 100% økologisk. Han startede på denne vej, og da den unge og talentfulde vinbondesøn, Rémi Branger ankom nogle år senere gav det ekstra ressourcer til at være endnu mere opmærksom på markerne og konvertere til økologi. Holdet blev yderligere forstærket i 2013 af Gwénaëlle Lacroix, som er uddannet ønolog. Fra hende kom impulserne til at gå videre til biodynamisk dyrkning, som er domænets nuværende store projekt.

Et domæne på sit højeste

I løbet af de sidste tre årtier er domænet vokset til de nuværende 45 ha. med køb af fremragende marker fra diverse landsbyer i Sèvre et Maine-distriktet. Her kan nævnes Clisson med sin granitjordbund, Château Thébaud med granodiorit, Saint-Fiacre med gnejs og Gorges med gabbro (nedkølet magma). I dag er domænet derfor stærkere end nogensinde med både et stærkt hold og en yderst spændende kollektion af vine.

Arbejdet i kælderen

Filosofien i kælderen følger naturligvis den i markerne. Marc Ollivier forklarer, at de hos ”La Pépière” har valgt, ikke at gøre brug af den nemme løsning, når noget ikke går som ønsket og korrigere vinene ved hjælp af et arsenal af ønologiske produkter. I stedet anstrenger han og hans makkere sig for at producere perfekte druer. Når druematerialet er godt, går arbejdet i kælderen næsten af sig selv. Druerne bliver behandlet varsomt, så de kan bevare alle deres kvaliteter og deres terroirs udtryk. Gæringen foregår med druernes egen gær, og ikke ved hjælp af fremmed industrigær, som påvirker og uniformerer smagen i vinen. Hele processen i kælderen er fuldstændig naturlig.

Omkring Elevage sur lie” [:lagring på bundfaldet:]

Den klassiske lagringsmetode ”sur lie”, sætter sit tydelige præg på Muscadet-vinene. Teknikken går ud på, at vinene, indtil aftapningen, lagrer – på tanke eller på fade – med resterne fra de døde gærceller. Den lange kontakt med bundfaldet medfører en ændring i vinens struktur: den bliver mere fedmefuld og samtidigt opstår der andre typer aromaer (smør, modne frugter, m.m.), der supplerer vinens primære aromaer.

Derudover har metoden en stabiliserende effekt, der gør vinen mere modstandsdygtig overfor bl.a. oxidering og aldring. På Domaine de la Pépière lagrer vinene på denne måde mellem 6 måneder og 4 år, afhængigt af vinenes karakter. Kunsten er at gøre vinen rigere og mere kompleks samt at sikre den en længere levetid, så den vil blive i stand til at udfolde hele sit potentiale, men uden at overdøve de sarte nuancer i de mest delikate vine. Denne del af produktionen kræver stor erfaring og følsomhed.

Om druen Melon de Bourgogne

Vinene i Muscadet er fremstillet udelukkende på Melon de Bourgogne, eller Melon, druen kaldes sommetider også blot Muscadet. Den stammer oprindeligt fra Bourgogne, hvor den er født af en krydsning mellem Pinot Noir og den gamle druesort Gouais Blanc. Melon blev ikke vurderet kvalitativ nok til Bourgogne og er derfor blevet opgivet dér.

Men den var blevet plantet i mindre omfang i Muscadet-området, og efter en vinter 1709 med ekstremt kolde temperaturer (ned til -30 gr.) blev de fleste andre vinplanter udryddet – kun Melon de Bourgogne var tilbage. Denne lyse drue giver lette vine med diskrete aromaer og en frisk smag. Den er således – med dens nærmest gennemsigtige karakter  – særdeles god til at udtrykke de mange terroir-variationer, som karakteriserer distriktet.

Når den bliver plantet på premium terroirs, plejes med omhu og når en vis alder (typisk over 10 år), kan Melon danne grundlag for en muscadet-vin, der kan forveksles med en stor Chablis. Den får den samme krystalklare profil, som den man finder for eksempel på marken ”Montée de Tonnerre” – en markant mineralsk struktur og en meget nuanceret smag.  

Omkring priserne i Muscadet

Selv når de opnår disse højder, er vinene fra Muscadet aldrig dyre, og det kan ses i landskabet. Her er ikke pragtslotte og dyre biler i vingårdenes indkørsler. Det er ikke nemmere at producere førsteklasses vine her end andre steder, så det kan føles uretfærdigt, at producenterne ikke bliver bedre betalt for deres arbejde. Selvfølgelig er de store cuvéer fra de bedste huse ikke ligefrem gratis, men hvis vinene kom fra et mere eftertragtet distrikt, som eksempelvis Bourgogne, ville de nemt koste det tredobbelte eller mere.

Med de gode producenters basisvine, får man mulighed for rigtige gode hvidvinsoplevelser til hverdagspriser – så længe markedet ikke opdager kvaliteterne af dette fremragende vinområde.

Kontakt os

Vi er her ikke lige nu men send os en mail så vender vi tilbage så hurtigt som muligt.

Not readable? Change text. captcha txt