Domaine des Clos Perdus
Les Clos Perdus, Corbières (Languedoc)

Les Clos Perdus betyder De Tabte Vinmarker og er navnet på dette lille vineri, der består af 32 spredte parceller. De udgør en fantastisk samling af højtkvalitative terroirs beplantet med en stor variation af druer, der giver vine med hver deres tydelige personlighed. Markerne ligger i et bjergrigt område, der mange steder er utilgængelig med traktor, hvorfor det meste markarbejde bliver lavet i hånden og til fods. Dette betyder at hver vinplante får meget opmærksomhed og det giver mulighed for at pleje de (ofte ret gamle vinstokke) til perfektion.

VINMARKER

20 ha.

DRUER

Carignan, Mourvèdre, Grenache, Syrah, Cinsault, Llendoner Pelut, Terret, Grenache Gris, Grenache Blanc, Maccabeu, Muscat

GRUNDLAGT

2003

ANSVARLIG

Paul Old

DYRKNINGSMETODER

Økologisk & biodynamisk (certificeret økologisk i 2009)

PROFIL

Nyere domæne baseret på 32 fantastiske, små ultrakvalitative vinmarker beplantet med gamle (til ældgamle) vinstokke. Mange forskellige terroirs og mange forskellige druer for at kunne komponere en stor variation af ægte terroir-vine, der viser Languedocs kæmpe potentiale

STIL

Autentiske og levende sydfranske vine

PRODUKTER

De tabte vinmarker

Les Clos Perdus betyder De Tabte Vinmarker og er navnet på et lille vineri, som befinder sig i byen Peyriac-de-Mer i appellationen Corbières i den sydligste del af Languedoc, ved grænsen til Roussillon.

Navnet Les Clos Perdus referer til de i alt 32 spredte parceller, som domænet består af, og som strækker sig fra Agly-dalen nordvest for Perpignan til Bages syd for Narbonne. Disse parceller er gradvist blevet opkøbt af domænets ejere siden opstarten i 2003 og udgør en fantastisk samling af højtkvalitative terroirs beplantet med en stor variation af druer. Kombinationen af disse varierede terroirs og druer er udgangspunktet for nogle fantastiske og yderst nuancerede hvid- og rødvine, med hver deres tydelige personlighed – vine, som vidner om områdets kæmpe potentiale.

Top-terroirs og gamle vinstokke – helt tilbage til 1898!

Når man tilføjer, at markerne ofte ligger i et afsondret bjergrigt område, og at terrænet typisk er meget stejlt og ujævnt og dermed umuliggør brugen af traktorer, forstår man, hvorfor producenter med en moderne produktivistisk tankegang, ikke var særligt interesseret i dem.

Han havde gradvist, over årerne, eksperimenteret både i markerne og i kælderen. Det udmøntede sig bl.a. i en stopper for brugen af kemikalier mod græs og ukrudt fra 2001, som blev erstattet af pløjning. Han kunne tydeligt se og smage, at han var på rette vej, at vinene smagte bedre og af mere. Pascal ville derfor gå længere i sin omlægning.

Atypiske vinbønder

Grundlæggerne af Les Clos Perdus, så gengæld nogle unikke muligheder i dem, samt muligheden for at erhverve førsteklasses vinjord inden for beskedne budgetrammer. Disse to mænd, Hugo Stewart og Paul Old, har, som navnene allerede afslører, en atypisk profil i det franske vinlandskab.

Hugo er tidligere landmand fra Sydengland, og Paul startede sin karriere som professionel danser. Senere tog han dog en uddannelse inden for vinproduktion og fik praktisk erfaring i hjemlandet, Australien. Senere blev han også vinmager i Saint-Emilion. De to etablerede deres vineri i 2003 og var gennem en lang opdagelsesproces.

Med en stor portion mod og tålmodighed har de to herrer skulle lære alt om at dyrke og vinificere i et ukendt område med mange ukendte druer. Det var ikke nemt (efter eget udsagn), og mange fejl blev begået undervejs, men Paul og Hugos ”grønhed” og ”uskyld” har også holdt dem fri fra vaner og automatikker og har tvunget dem til at søge og afprøve nye metoder konstant. Dette har resulteret i store vinmæssige resultater og en kvalitet som er uset i området.

Økologi, biodynamik og naturlig vinificering

For at få liv igen i de gamle vinmarker og få det bedste ud af dem, har de to herrer valgt at arbejde økologisk og biodynamisk. Der bliver derfor hverken brugt pesticider, herbicider, fungicider eller gunstig gødning – ligesom der bliver anvendt forskellige naturlige ekstrakter samt plante- og algepræparater for at understøtte jordbundens liv og styrke planterne. Der bliver også arbejdet efter månekalenderens retningslinjer for at respektere naturens naturlige cyklus.

Fordi mange marker ikke er tilgængelige for traktorer, foregår langt det meste af arbejdet i hånden og på gåben. Dette betyder, at folk hos Les Clos Perdus bruger enormt meget tid i deres marker og kun bevæger sig langsomt gennem dem, og dermed at der er stor opmærksomhed på hver enkelt vinstok. Dette giver mulighed for at pleje stokkene og druerne til perfektion – og som bekendt starter perfekte vine med perfekte druer!

Efter omkring 10 års kærlig behandling kan man konstatere effekten af biodynamikken i vinene i form af mere dybde, mere friskhed, mere mineralitet og generelt mere energi. Frugten er ikke længere altdominerende i vinene, terroiret har nu fået sin plads.

For at lade terroiret komme til udtryk er holdningen hos Les Clos Perdus, at mennesket og teknikken skal træde i baggrunden. Som de udtrykker det på domænet: ”En vin skal afspejle en given årgang og et givent terroir. En god vinbonde er en, som er følsom nok til at indse et terroirs kvaliteter og habil nok til at lade disse udtrykke sig gennem vinen”. Dette gøres ved at manipulere råmaterialet og vinen så lidt som muligt.

Druerne høstes manuelt og transporteres med påpasselighed til kælderen. Presningen og arbejdet med mosten er nænsomt, og vinene får lov til at ligge med deres bundfald i lang tid, så denne kan berige smagen og teksturen. Vinene er normalt ikke klaret og kun let filtreret, så de ikke mister noget af deres karakter. Dette betyder, at især de røde vine kræver en vis lagring, før man kan nyde dem fuldt ud.

De tre hovedterroirs

De Tabte Vinmarker består af en stor samling af parceller med hver deres specifikke karakteristika. De kan dog grupperes i tre enheder:

  1. Corbières Maritimes ved landsbyerne Peyriac-de-Mer og Bages med et varmt og tørt klima (dog med en smule kærkommen fugt fra havet), hvor især druen Mourvèdre trives optimalt.
  2. Hautes Corbières ved Villesèque-des-Corbières og Saint-Jean-de-Barrou. Højtbelligende vinmarker med køligere vilkår og kalkjord, hvor Carignan og Syrah giver perfekte resultater.
  3. Vallée de l’Agly i den nordligste del af Roussillon på skiferjordbund, som er excellent for Grenache Noir, Grenache Gris, Syrah, Maccabeu og Muscat.
Les Clos Perdus i dag

På Les Clos Perdus hjemmeside kan man læse dette korte digt:

We shall not cease from exploration And the end of all our exploring Will be to arrive where we started And know the place for the first time T.S Eliot

Kontakt os

Vi er her ikke lige nu men send os en mail så vender vi tilbage så hurtigt som muligt.

Not readable? Change text. captcha txt