Domaine Bersan
Domaine Bersan, Saint-Bris (Bourgogne)

Familieejet domæne på 22 ha. med vinstokke, der blev plantet i efterkrigstiden. De giver pga. deres høje alder kun begrænset udbytte per ha, men til gengæld er kvaliteten helt i top. Jean-Christophe Bersan, der har ansvaret for produktionen ved alt om vin, og har fokus på druerne og på at producere vine, som bygger på friskhed, rankhed og terroirets særlige mineralitet. Druerne er Sauvignon, Chardonnay, Aligoté, Pinot Noir og den unikke røde drue, César. Produktionen er naturlig og traditionel.

VINMARKER

22 ha.

DRUER

Sauvignon, Chardonnay, Aligoté, Pinot Noir, César

GRUNDLAGT

Omkring 1790

ANSVARLIG

Jean-Christophe Bersan

DYRKNINGSMETODER

Økologisk (certificeret økologisk i 2012)

PROFIL

Domæne i underkendte appellationer, som byder på enormt interessante vine fra pragtfulde terroirs og gamle kvalitative vinstokke. Domænet er i gang med et generationsskifte, hvor sønnen forfiner processerne og tager det bedste fra det gode håndværk, de tidligere generationer har udviklet

STIL

Elegante og kølige hvidvine. Mørke og dybe rødvine med frisk frugt

PRODUKTER

Bourgogne Côtes d’Auxerre Chardonnay 2017

Irancy Louis Bersan 2015

Bourgogne Côtes d’Auxerre blanc  Louis Bersan 2014

Saint Bris Sauvignon blanc 2016 2017

Bourgogne Côtes d’Auxerre Pinot Noir 2015 2017

Saint Bris Mont Embrace 2015

Irancy 2013 2014 2017

Chablis Les Ouches 2015

Chablis 2018

1000 år gammel historie

Domaine Bersan hører til i Saint-Bris, en historisk landsby, som ud over vin er kendt for sine imponerende kældre bygget af munke for ca. 1.000 siden. Kældrene, som byder på optimal temperatur og fugtighed året rundt, bliver stadig brugt i dag af familien Bersan til at lagre deres vine. Det er et spændende syn og en særlig oplevelse at smage vin i disse historiske rammer.

Gamle stokke og kvalitetsdruer

Domænet ledes i dag af Jean-Christophe Bersan, som har overtaget ansvaret efter sin far Jean-Louis, der dog stadig er aktiv på vingården. Begge har nydt godt af de højkvalitative vinstokke, som Jean-Christophes bedstefar, Louis, plantede i efterkrigstiden. En del af dem har selvfølgelig ikke overlevet til i dag, men der er ikke sket nogen generel oprivning og genplantning af hele marker.

De syge eller døde planter er blevet udskiftet løbende, så domænet konstant besidder vinstokke med en høj gennemsnitlig alder. Disse giver kun et begrænset udbytte per hektar, men den manglende kvantitet kompenseres med en høj kvalitet, der opnås pga. en høj ratio af tørstoffer i druerne i forhold til vand og en dyb forankring i jordbunden, der giver vinene en markant terroir-karakter.

Ambitiøs og talentfuld ung vinbonde. Økologisk, terroirorienteret dyrkning.

Jean-Christophe Bersan er en yderst skarp person. Han har en teknisk forståelse og et kendskab til vin, både inden for eget område og udenfor, som kun de færreste har. Selvom hans virke i høj grad baserer sig på det traditionelle håndværk og en naturlig tilgang til produktion i både marker og kælder, forstår man hurtigt, at der ikke er noget på Domaine Bersan, der sker, fordi ”sådan har man altid gjort”. Alt er nøje overvejet, og der bliver konstant arbejdet med at forfine processerne og dermed fremstille bedre, renere og mere karakteristiske vine.

Jean-Christophes erklærede mål er: ”at producere vine, som har et stærkt terroirudtryk. Vine, som ikke er kopierbare andre steder. Vine, som bygger på friskhed, rankhed og terroirets særlige mineralitet.” Ifølge ham består 80% af hans arbejde i at frembringe druer, som kan komme igennem sorteringsbordet uden råddenskab og uden at bruge kemikalier i markerne. Jean-Christophe Bersan er uddannet først indenfor vindyrkning og senere som ønolog [:Masteruddannelse på universitetsniveau om vinproduktion, med vægt på de kemiske og mikrobiologiske processer:]. Desuden har han en solid praktisk erfaring fra diverse praktikophold i både Bourgogne, Châteauneuf-du-Pape og New Zealand.

Han fremhæver tiden i New Zealand som en fantastisk oplevelse, især på det menneskelige plan. Professionelt oplevede han dog en meget teknologisk tilgang til produktionen på det vineri, hvor han var ansat, hvilket gav vinene en karikeret smag. Da Jean-Christophe vendte tilbage til Saint-Bris for at overtage familiedomænet i 1999, var han blevet fuldt overbevist om, at de bedste og mest autentiske vine fremstilles på en naturlig og traditionel måde.

Hans observationer, både i New Zealand og i Frankrig, havde vist ham, at en konventionel/kemisk produktion i markerne fungerer rimeligt fint fra et vinmæssigt synspunkt i omkring 20 år. Efter det begynder problemerne for alvor at melde sig: jorden bliver steriliseret og kræver store mængder kunstig gødning, erosion ødelægger markerne og vinstokkene degenerer. Den konventionelle holdning er så, ifølge Jean-Christophe Bersan, ofte at hive vinstokkene op og plante nye. Men det er netop på det tidspunkt, at deres rødder for alvor begynder at få fat i undergrunden og trække terroirets smag, så det ønsker Jean-Christophe absolut ikke. Han overbeviste derfor sin far om, at vende tilbage til fortidens dyder og drive vingården 100% økologisk. Domænet opnåede den økologiske certificering i 2012.

Når man ikke kan bruge kemi til at beskytte planterne, kræver vinproduktion en enorm involvering og en konstant overvågning af markerne – især i frugtperioden – hvor man på få dage kan risikere at miste et års høst, hvis råddenskab eller andre sygdomme breder sig.

Bliver markerne angrebet af svampe eller insekter, skal teamet reagere med det samme, uanset om det sker på en weekend eller i en ferie. Man skal være til rådighed og behandle med naturlige økologi-godkendte midler, som bliver vasket af af regn og derfor kræver en ny behandling efter hver byge. Jean-Christophe Bersan udtaler, at han nogle gange misunder sine konventionelle kollegaer, som kan nøjes med få systemiske behandlinger [: Kemisk behandling, der optages gennem plantens rødder og bliver i plantens organisme i længere tid:] om året og som har mere tid til ferie, end han selv har. Men de miljømæssige og vinmæssige fordele, med mere terroirsmag og mere friskhed, forsikrer ham hurtigt i, at han har valgt den rigtige vej.

Arbejdet i kælderen – at fremhæve terroir-smagen i vinene gennem en naturlig og traditionel vinificering

Efter at have arbejdet hårdt i markerne for at frembringe sunde druer, som indeholder essensen af deres respektive marker, skal man, ifølge Jean-Christophe, ”blot” lade terroirernes karakteristika komme til udtryk gennem vinificeringen og lagringen. Dette betyder, at vinbondens skal følge sine vine og indtage en understøttende, ikke-interventionistisk rolle. Det svarer til en bager, som har lavet den bedst mulige dej med de bedste mulige ingredienser og som blot skal lægge dejen i ovnen, så den kan blive til et rigtigt godt brød. Med højkvalitetsmel og gær samt den rette æltning og den påkrævede hævetid, er der ikke brug for en masse tilsætningsstoffer, for at resultatet kan blive godt. Men det kræver selvfølgelig stadig opmærksomhed: temperaturen skal kontrolleres, bagetiden er ikke altid akkurat den samme, osv.

Grundprincippet er det samme for alle Domaine Bersans vine. Druemosten gærer af sig selv – under opsyn – kun ved hjælp af druernes egen gær. Vinene består ikke af andet end druesaft og den sædvanlige smule svovl, der tilsættes for at stabilisere vinene. Dette er den simple opskrift bag autentiske terroirvine. Dog bliver der justeret lidt på udblødningstiden og de forskellige operationer, der sikrer ekstraktion [:udtræk af farve, smags- og aromasstoffer samt tanniner:], afhængigt af vinstokkenes alder, druernes oprindelse, deres karakteristika i den pågældende årgang og vinmagerens fornemmelse af, hvad de enkelte druer har brug for for at give det bedste resultat i den færdige vin. Ligeledes bliver visse vine gæret eller lagret på egefade, mens andre fremstilles udelukkende på ståltank.

Lagringen på egefade er et vigtigt kapitel. Den har mange formål: at afrunde vinene, at øge vinenes kompleksitet og lagringsevne samt at fremhæve terroir-elementet m.m. Til dette formål anvender de på Domaine Bersan forskellige fadetyper (små, store, nye, brugte), ligesom lagringstiden er tilpasset den enkelte vin. Der bliver kun anvendt franske egefade fra de fineste oprindelser, bla. Tronçais-skoven i Midtfrankrig, så vinenes renhed bevares.

Hele arbejdet i kælderen, fra gæringen til lagringen, er baseret på en stor del intuition og erfaring. Her er Jean-Christophes far, som har næsten 50 årgange bag sig, til uvurderlig hjælp. Men som sønnen udtrykker det: ”hvert år er man fuldstændig jomfru foran den nye årgang – både i markerne og i kælderen – og hvert år lærer man noget nyt, som vil gøre én bedre rustet næste gang.”

Appellationerne Saint-Bris, Irancy og Côtes d’Auxerre

Domaine Bersan producerer vin i nogle af de mindst kendte appellationer i Bourgogne. Sådan er det i hvert fald i dag. Historisk har vinene fra Auxerrois-området haft et stort renomé. Man kan for eksempel læse, at disse vine (i tørre årgange) i middelalderen blev betragtet som overlegne i forhold til vinene fra Beaune.

Den kendte forfatter Alexander Dumas (De Tre Musketerer m.m.) skrev også, at vinene fra Chaînette og Migraine (marker ved Auxerre) var store rødvine, på højde med Latour, Margaux, Lafite og Clos de Vougeot. Dette vidner om områdets store kvaliteter.

En række hændelser, blandt andet udviklingen af jernbanen, der kunne fragte billigere vin fra Sydfrankrig til Paris, vinlus-krisen og to verdenskriger har desværre haft meget negative konsekvenser for dette område. Heldigvis har ambitiøse producenter som Domaine Bersan og andre sat sig for at genoplive deres fremragende terroirs, og i dag kan man mærke en stærk, kvalitativ dynamik i regionen.

Et af områdes styrker er det tempererede klima (ikke mindst i tider med global opvarmning), der muliggør produktionen af vine med en moderat alkoholprocent, som har en dejlig friskhed, finesse og renhed, baseret på druer, som modner langsomt og dermed udvikler mange fine duft- og smagsnuancer, og hvor jordens mineraler fint kommer til udtryk gennem vinenes lette struktur.

Et andet spændende aspekt er egnens særlige druer: Sauvignon Blanc, i appellationen Saint-Bris som ellers ikke findes i Bourgogne og den unikke røde drue César, i Irancy.

Kontakt os

Vi er her ikke lige nu men send os en mail så vender vi tilbage så hurtigt som muligt.

Not readable? Change text. captcha txt